Home / Любопитно / NASA откри огромна растяща дупка на повърхността на Слънцето (ВИДЕО)

NASA откри огромна растяща дупка на повърхността на Слънцето (ВИДЕО)

1468543981-reaktor-ungariya

Става дума за астрономически феномен, който се появява в слънчевата атмосфера (короната) от време на време

Космически кораб на NASA току-що откри гигантска дупка, пълзяща по повърхността на Слънцето. Звучи като рецепта за апокалиптичен блокбъстър – Слънцето бавно бива погълнато от мрак, което хвърля нашата планета в студен, тъмен кошмар. Но тази дупка не е повод за паника.Тя се нарича коронална дупка – астрономически феномен, който се появява в слънчевата атмосфера (короната) от време на време.
Тези дупки, както посочва NASA, бележат места с ниска плътност, където магнитното поле на Слънцето се отваря свободно към междупланетното пространство, позволявайки на горещия материал от короната да се устреми навън. Затова в тези области има много по-малко гореща плазма от техните по-ярки околности, поради което изглеждат като тъмни, пълзящи дупки.

С помощта на серия от снимки, публикувани от NASA, Том Юлсман от блога ImaGeo създава кратка анимация, показваща масивната дупка.
„Короналните дупки са източник на високоскоростни ветрове от соларни частици, които струят от Слънцето три пъти по-бързо от ветровете на други места.” – съобщава NASA. Те могат да заемат около четвърт от повърхността на Слънцето.

Въпреки че една коронална дупка на Слънцето не е сигнал за края на света, тя може да доведе до множество неприятни проблеми на Земята.
Слънчевите ветрове от короната могат да формират слънчеви бури, които да нарушат сателитните и радио комуникационни системи.

 

Източник: blitz.bg

About novinka

Check Also

Пътуването във времето е възможно! Тази СНИМКА го доказва

Баща щракна сина си, но това което видя след това го остави без думи Някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *