Home / Любопитно / 10 неща, изобретени по-рано, отколкото предполагаме

10 неща, изобретени по-рано, отколкото предполагаме

1468758807-stara-kola

Нюйоркският изобретател Джеси Рино механизира стълбите още преди началото на 20 век

Понякога сме склонни да си мислим, че модерната технология винаги е предлагала завършени продукти. Истината обаче е, че много от съвременните технологии са били в процес на разработване в продължение на десетилетия, защото са били изпреварили времето си, пише digital.bg.

Ето някои от най-важните технологии, които са ‘родени‘ по-рано отколкото може би си мислим.

1. Батерия – 1800 г.

На 20 март, батерията Volta – проектирана от италианския изобретател Алесандро Волта – отбеляза своя 216-ти рожден ден. Волта първоначално нарича изобретението си „изкуствен електрически орган“, в отговор на преобладаващата тогава теория, че за проводимост е необходима животинската тъкан. Той обаче използва метални дискове и напоени със солен разтвор тъкани. Така се произвежда електричеството и се ражда батерията.

 

2. Микрофон – 1876

Малко след като Александър Бел открива телефона, немският чиновник Емил Берлинер, успява да изработи така наречения подвижен предавател, който усилва шума, идващ от съществуващия модел на Бел. Компанията на Бел е толкова впечатлена от устройството, че наема Берлинер като лаборант.

 

3. Съдомиялна – 1886 г.

Няколко дни след Коледа на 1886 г., Жозефин Гарис Кохран подава заявка в Патентното ведомство на САЩ. Ето и неговата идея: много чинии и чаши, поставени в телена клетка с въртящо се колело, което  след като се напръска с гореща сапунена вода, премахва мръсотията от съдовете. Жозефин открива своя фирма по-късно, която в крайна сметка се превръща в Kitchenaid.

 

4. Ескалатор – 1891 г.

Нюйоркският изобретател Джеси Рино механизира стълбите още преди началото на 20 век. Първото му произведение е инсталирано в Old Iron Pier в Кони Айлънд. Ескалаторът бързо печели подкрепа сред индустриалците и работниците от фабриките, на които не се налагало да морят допълнително краката си.

 

5. Радио за автомобил – 1919 г.

Не си мислете, че колата е понесла простир, защото това са кабели. Алфред Гребе – радио производител от Ню Йорк тества ранната версия на радиото за кола малко през 1920 г.  Изобретението на Гребе включва вакуумна тръба на задната седалка, малък мотор за задвижване на вакуумната тръба и отделна батерия за захранване на самото радио.

 

6. Изкуствено сърце – 1961 г.

През 1961 г., д-р Хенри Хиймлих подава своя патент за първото изкуствено сърце в света. Устройството включва малка батерия, която се носи извън тялото, за да контролира изпомпването. Изобретението му се приема 2 години по-късно, но това на д-р Робърт Ярвик е успешно имплантирано в човек през 1982 г.

 

7. Дрон – 1964 г.

Първият безпилотен летателен апарат е Lockheed D-21B. В периода 1969-1971 г. той е бил използван за разузнавателни мисии над Китай. В крайна сметка тази мисия е била прекратена, защото имало голям процент възможност за катастрофа.

 

8. Интернет – 1969 г.

Малко след полунощ на 29 октомври 1969 г. инженери от Калифорнийския университет, изпращат на Станфордския изследователски институт думата „LOG“ чрез писмо по новосформираната мрежа, наречена „ARPANET“. Това е примитивна система, но тя поставя началото на интернет такъв, какъвто го познаваме днес.

 

9. Мобилен телефон – 1973 г.

Първият мобилен телефон е показан в Ню Йорк на 3 април 1973 г. Неговият изобретател е американецът Мартин Купър. Технологиите за безжична комуникация са разработени много по-рано. Още през 30-те години на миналия век, те се прилагат в САЩ най-напред от военните.

 

10. GPS – 1978 г.

Първият сателит, известен като „Navstar 1“ е изведен в орбита на 22 февруари 1978 година.

 

 

Източник: blitz.bg

About novinka

Check Also

Пътуването във времето е възможно! Тази СНИМКА го доказва

Баща щракна сина си, но това което видя след това го остави без думи Някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *