Home / България / Чистачки и рибари от Сейшелите – начело на офшорките на братя Галеви

Чистачки и рибари от Сейшелите – начело на офшорките на братя Галеви

1468673901-1

Провалени съдебни поръчки бавят делото за отнемане на имуществото им

Провалени съдебни поръчки до офшорки на Сейшелите и Британските Вирджински острови са на път да прецакат делото за конфискация на имотите на изчезналите от страната мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви и съпругите им Емилия Галева и Радмила Дюлгерова. Болен адвокат и неизготвени съдебни експертизи станаха причина за поредното отлагане на делото в Окръжния съд на Кюстендил.Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) настоява за отнемане в полза на държавата на 9 луксозни коли, имоти в Ресилово и дялове от фирми на стойност 4 250 189 лв, пише „България днес“.

Без показанията на свидетелите от чужбина е невъзможно да се изяснят изключително важни факти за финансовото състояние на осъдените за рекет бивши командоси. Според запознати чистачки и рибари от Британските Вирджински острови и Сейшелите се оказали начело на офшорките, които държат богатствата на Галеви. По тази причина те се явяват ключови свидетели по делото за конфискация на имотите, което се точи в Окръжния съд на Кюстендил от 2013 г. То бе отложено за пореден път вчера. Причина за провала на заседанието стана заболяване на адвокат Николай Николов, който е особен представител на Радмила Дюлгерова. Друг негов колега се оказал ангажиран по друго дело и не се яви в Кюстендил.

„Това е безобразие. Предните два пъти делото отново бе отложено заради адвокат Николай Николов. По тази причина той ще бъде заличен от списъка като защитник на Радмила Дюлгерова. Още днес ще изпратя писмо до адвокатска колегия в Кюстендил, с което ще настоявам за назначаването на друг, така че той да има време да се подготви за следващото съдебно заседание“, каза по време на процеса съдия Таня Костадинова.

В началото на съдебното заседание беше даден ход на делото въпреки отсъствието на един от защитниците.

„Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, трябва да докаже факти и обстоятелства за това, че по време на престъпната дейност е натрупано въпросното състояние. Например в доклада се посочва, че Централната банка в Кипър е одобрила отпускането на 450 акции за Пламен Галев, Ангел Христов и Михаил Илиев. По-късно от справка на институцията става ясно, че са отпуснати акции на чуждестранни граждани, без да се посочват техните имена“, коментира Капка Гергинова, която е особен представител на „Макс Лимитид“, една от фирмите на безследно изчезналите дупничани.

След направеното изявление съдебното заседание е прекъснато заради представянето на болничния лист на адвокат Николай Николов. Така разглеждането на казуса е отложено за средата на септември. Запознати със случая са скептични и според тях няма как да се очаква дотогава да пристигнат отговори на съдебните поръчки от офшорните зони.

Според прокуратурата Ангел Христов и Пламен Галев нямат доходи, с които да оправдаят подобно имущество. Адвокатите им твърдят, че те не са собственици на колите и резиденцията в Ресилово. Според тезата на защитата Галеви били служители във фирми на чужди бизнесмени и получавали огромни месечни заплати. Като бонус им се полагала привилегията да ползват безплатно колите и къщата в Ресилово.

Прокуратурата оспорва версията на адвокатите. Според държавното обвинение зад офшорките „Ем Пи Ви Трейдинг Лимитид“, „Пи Ей Джи Норт Адамс Лимитед“ и „Макса Лимитид“ стоят именно Галеви. Обявените в документите като собственици Мерелин Ивон Камий, Рейнхард Курц и Андреас Спиридис са подставени лица. Тази схема работи от години по екзотичните острови, където срещу 50-100 долара всеки мафиот може да си наеме малограмотен местен жител за формален шеф на офшорката.

 

Източник: blitz.bg

About novinka

Check Also

Две чужденки изнасилени на Слънчев бряг, търсят помощ при психолог

Две млади чужденки, претърпели сексуално посегателство в Слънчев бряг, са потърсили помощ в новия Център …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *