Home / Любопитно / Учени: Странен вирус, предаван при целувки, може да води до безплодие!

Учени: Странен вирус, предаван при целувки, може да води до безплодие!

1468306971-kiss

Откритието може да доведе до нови възможности, които да помогнат на някои жени, които не могат да заченат

Учени от Италия откриха свидетелства, които сочат, че неизвестен вирус, който се разпространява чрез слюнката може да има връзка с необяснимото безплодие при жените, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.Освен да ви накара да се замислите още веднъж, преди да се целувате с някого, откритието може да доведе до нови възможности, които да помогнат на някои от 10-те процента жени, които не могат да заченат дете.

Това не е първият път, когато вирусът, известен като HHV-6A (един от няколко човешки херпес вируси) е бил свързан с целувките, но никой по-рано не е открил връзката му с безплодието, пише The Telegraph.

Екипът под ръководството на Роберта Ризо от Университета на Ферара в Италия изследва 30 жени с необясними проблеми с плодовитостта и установява, че 13 (43%) са имали инфекция с HHV-6A в матката. Вирусът не е открит в контролната група, включваща 36 жени без репродуктивни проблеми.

HHV-6A до голяма степен е още загадка за учените. Инфекциите с него и с неговия близък родственик HHV-6B обикновено са „тихи“ – протичат без забележими симптоми.

Изследването, публикувано в научното издание PLOS One, установява, че всички жени, инфектирани с HHV-6А са имали необичайно високо количество цитокини – сигнални протеини, които помагат клетките да взаимодействат, и играят важна роля в развитието на оплодената яйцеклетка и плода.

Установени са и високи нива на  хормона естрадиол. Изследователите смятат, че този хормон по някакъв начин да задейства инфекцията с HHV-6А.

Добрата новина е, че учените да открият как да лекуват инфекцията, това би означавало, че засегнатите жени ще са могат да заченат, без да прибягват до скъпи и сложни процедури като оплождане ин витро.

 

Източник: blitz.bg

About novinka

Check Also

Пътуването във времето е възможно! Тази СНИМКА го доказва

Баща щракна сина си, но това което видя след това го остави без думи Някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *