Home / Любопитно / Топим се! През 2060 г. ще сме едва 5,5 млн. души

Топим се! През 2060 г. ще сме едва 5,5 млн. души

660_9f5fabe8ea1d272e563bf5e737ce553e

Населението на България ще продължи да намалява, възрастните хора ще станат повече от работещите, а разходите за пенсии ще продължат да нарастват, заявява НОИ.

Това става ясно от прогноза за развитие на пенсионната система до 2060 година, публикувана от Националния осигурителен институт, предаде БНР.

Прогнозите на НОИ стъпват на актюерски разчети и на националната статистика, Евростат и Националната агенция за приходите.

Така след 44 години се очаква населението на България да се стопи с една четвърт и хората да бъдат 5,5 милиона.

През 2060 година на един пенсионер ще се падат 1,7 работещи. Сега това съотношение е едно към три.

Ще продължи да нараства продължителността на живота у нас. Жените ще живеят средно с осем години повече, отколкото в момента. За мъжете нарастването на продължителността ще е с десет години и четири месеца.

В средносрочен план, в периода 2017 – 2019 година, разходите на общественото осигуряване ще се увеличат с един милиард лева и ще достигнат 11 милиарда.

Дефицитът в бюджета на осигуряването, който се покрива чрез данъците, също ще се увеличи с триста милиона и така държавата ще додава малко над пет милиарда лева след три години.

Вноските за пенсии, както са планирани, ще нарастват две поредни години с по един процент – 2017-та и 2018-та. Това ще увеличи приходите с 400 милиона лева, но няма да е достатъчно да се компенсират планираните по-високи разходи за пенсионерите.

 

Източник: pik.bg

About novinka

Check Also

Пътуването във времето е възможно! Тази СНИМКА го доказва

Баща щракна сина си, но това което видя след това го остави без думи Някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *