Home / Любопитно / Страшна аномалия идва през юли! Синоптик разкри какво време ни чака, температурите ще ни шокират

Страшна аномалия идва през юли! Синоптик разкри какво време ни чака, температурите ще ни шокират

660_cda28e019f8f4108e38be9e649b3abee

Сериозни бури ще се изсипят над страната в началото на месеца

Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите – между 34 и 39 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

През първото десетдневие от юли въздушната маса над страната ще е неустойчива. Въздушният пренос ще е от североизток. Слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни дни около 2-4 юли и 8-9 юли валежите ще бъдат значителни. Възможни са градушки.

Относително стабилизиране на атмосферата се очаква към 5-6 юли.

През второто десетдневие температурите ще бъдат относително по-ниски. Най-голяма вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове и условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни превалявания и гръмотевици има около 12, 17 и 20 юли.

През повечето дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат и ще бъде горещо. Около 23 юли и в края на месеца има вероятност за преминаване на атмосферни смущения, като на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и с усилване на вятъра.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма – в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от един до четири. Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в много райони са от 40 до 44 градуса.

През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това – валежите и вероятността за градушки. Характерни са засушаванията.

Астрономическата справка показва, че в началото на юли слънцето в София изгрява в 5.53 ч., и залязва в 21.08 ч. Продължителността на деня е 15 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6.17 ч., а залязва в 20.48 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути.

 

Източник: pik.bg

About novinka

Check Also

Пътуването във времето е възможно! Тази СНИМКА го доказва

Баща щракна сина си, но това което видя след това го остави без думи Някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *