Home / Свят / СТРАШЕН УДАР! В Румъния спипаха 2,5 тона кокаин, минал покрай България

СТРАШЕН УДАР! В Румъния спипаха 2,5 тона кокаин, минал покрай България

660_cafc01741a4c9109cb737bdc7c8e33be

Дрогата дошла по море от Колумбия в четири контейнера

Прокурори от румънското Управление за борба с организираната престъпност и тероризма (DIICOT) конфискуваха в пристанище Констанца близо 2,5 тона кокаин, съобщи агенция Аджерпрес.

„Това е най-голямата пратка кокаин, залавяна в Румъния и една от най-крупните в Европа”, подчерта на пресконференция главният прокурор на DIICOT Даниел Хородничану. Наркотиците са били в четири контейнера, пристигнали по море от Южна Америка.

Кокаинът е главно от Колумбия и е трябвало да бъде прехвърлен в Холандия с камиони. Оттам наркотикът щял да бъде разпределен за няколко западноевропейски държави. Хородничану съобщи, че по случая са задържани 6 лица. Петима – колумбийски и литовски граждани, са арестувани в Румъния.

Главатарят на групата е арестуван в Испания. Той е мароканец с холандско и испанско гражданство. Петимата заловени в Румъния ще бъдат изправени днес пред съда.

Прокуратурата ще иска да бъдат задържани под стража. Началникът на Управлението за борба с организираната престъпност Клаудиу Куку съобщи, че стойността на дрогата на черния пазар е над 600 милиона евро. В разследването са участвали прокурори от DIICOT и над 150 румънски полицаи, съвместно с техни колеги от САЩ, Испания и южноамерикански държави.

 

Източник: pik.bg

About novinka

Check Also

Турски военен откри стрелба в центъра на Анкара

Инцидентът е станал в района на Правосъдната палата, където очакват пристигането на бившия командващ ВВС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *