Home / Свят / Премиерът на Турция потвърди: Жертвите на касапницата на летището в Истанбул са 36! (ВИДЕО 18+)

Премиерът на Турция потвърди: Жертвите на касапницата на летището в Истанбул са 36! (ВИДЕО 18+)

Летище „Ататюрк“ вече възобнови работата си, докато разследването около снощния кървав терористичен акт продължава. Следствието потвърди, че тримата атентатори са дошли на летището с такси. Очевидец на атаката разказа за последователността на трагичните събития.

Али Текин, очевидец: „Стана голяма експлозия. Беше огромна и отвътре ситуацията в летището беше много лоша. Другите пътници казаха, че е имало и стрелба, но аз не чух. Бях в терминала за вътрешни полети. Взривът застигна тези, които бяха в терминала за международни“.

Премирът Бинали Йълдъръм подчерта важността на атаката като признак за глобалната заплаха от тероризма и потвърди, че засега изводите на следствието поставят отговорността за атентата върху „Ислямска държава“.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: „Разкритията на нашите сили за сигурност сочат, че тази терористична атака е дело на Даеш. Макар че откритията сочат към Даеш, разследването продължава“.

Нападението беше осъдено в глобален мащаб от редица световни лидери. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове. От Съединените щати също осъдиха твърдо атентата. На три летища в Ню Йорк и Ню Джърси полицията започна да патрулира с тактически оръжия като превантивна мярка. Претендентката за президентската номинация на демократите Хилари Клинтън каза, че атаката в Истанбул само затвърждава решимостта на американците да сразят силите на тероризма в цял свят. Към твърди мерки срещу заплахата призова и водещият републикански кандидат Доналд Тръмп.

Източник: pik.bg

About novinka

Check Also

Турски военен откри стрелба в центъра на Анкара

Инцидентът е станал в района на Правосъдната палата, където очакват пристигането на бившия командващ ВВС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *