Home / Любопитно / Нов хит: Лекуват епилепсия с марихуана

Нов хит: Лекуват епилепсия с марихуана

660_355bc47f058b038993640641776a6972

Бразилската фармацевтична компания-стартъп Entourage Phytopharma възнамерява да създаде лекарство срещу епилепсия на основата на марихуана, пише агенция ТАСС.

Вестник Folha de Sao Paulo съобщи във вторник, че лекарството ще бъде предназначено за пациенти, при които традиционните способи на лечение не помагат. По информация на изданието, създадената през 2015 г. компания Entourage Phytopharma се надява лекарството да влезе в продажба през 2018 г. Основните му компоненти ще бъдат тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD). Първото от тези вещества е психотропно, което, както някои специалисти отбелязват, може да затрудни процеса по сертифициране на лекарството. Въпреки това представителите на компанията твърдят, че съдържанието на CBD, който не оказва психотропно въздействие, ще бъде значително по-високо.

„Известно е, че действието на този компонент е особено ефикасно в контрола на излишната възбудимост на невроните, с каквато се характеризират епилептичните пристъпи“, посочва Фабрисио Памплона, научен директор в Entourage Phytopharma. Друго лекарство на основата на CBD неотдавна успешно премина тестове в САЩ. Съгласно резултатите разработеното от компанията GW лекарство Epidiolex е понижило пристъпите на епилепсия сред приемащите го доброволци с цели 54%. Не е изключено в близко бъдеще това лекарство да бъде официално регистрирано.

About novinka

Check Also

Изклани сватбари вият хоро нощем край Видин

Детски гласове, смях, викове, плач и тъпани прогонват нощем тишината от глухите улици и запустели …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *