Home / България / Морето ни солено, цените – още повече

Морето ни солено, цените – още повече

0000307101-article2

Със солени плажни цени посрещат туристите по българското Черноморие, съобщава БНТ

Любимият на природозащитниците плаж – Иракли към момента държи най-висока цена за сянка от 36 лв. В Слънчев бряг цените са малко по-ниски. Плажовете в курортния град се управляват общо от трима концесионери. Цената навсякъде е еднаква – 10 лв. за чадър и по 10 лв. за шезлонг.

Това е ръст с 25% спрямо миналата година, когато за чадър и шезлонг туристите плащаха общо 24 лева. Макар цените да са в сила вече 20 дни, част от информационните табели вкарват в заблуждение плажуващите, защото обозначената цена е 8 лв. Според хотелиери в курорта държавата трябва да свали концесионните такси, а за сметка на това ивиците в комплекса да предлагат безплатни чадъри и шезлонги.

Хората се оплакват, че няма достатъчно свободни зони и че плащат много пари за чадър и шезлонг.

Според закона плажовете трябва да имат 50% свободна зона. На много места обаче, простата сметка показва, че тя е в пъти по-малко.

Такава е и цената в комплекс Елените, както и на двете ивици в „Свети Влас“, с изключение на запад, където е с лев по-евтино. Плажуващите в Несебър също се оплакват, че свободната зона е карайно недостатъчна.

В село Равда цените на чадър и шезлонг падат по 6 лв. на брой. И така е по цялото Южно Черноморие. Най-ниските цени са около 4 лв. за чадър и шезлонг.

А срещу 3 лв. за чадър и 3 лв. за шезлонг можете да плажувате на Северния плаж в Бургас, който изглежда е най-евтин по Южното Черноморие.

На Централния плаж в Бургас, който се стопанисва от общината, услугата е безплатна, но преди обед места почти няма.

В същото време стана ясно, че плажът на Силистар отново е платен за коли, съобщава Нова тв. Събира се такса паркинг за автомобили от 4 лв, въпреки решението на общината от миналата година, според което подобно искане е незаконно. Така се възпрепятства свободния достъп до морето. Парите не се събират от концесионера, а от собствениците на земеделски имоти около плажната ивица.

Източник: dnes.bg

About novinka

Check Also

Обрат: Баровците в Слънчев бряг се качиха на народни коли

Инспектори в униформи следят за отчитане на оборотите в заведенията, проверяват с какви пари е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *