Home / България / Как може да се спасим, ако попаднем в мъртво вълнение?

Как може да се спасим, ако попаднем в мъртво вълнение?

1467350164-4ab4b6df96c060fa741e97b50eafb07c-m

Движението на въздушните маси от морето към брега вдига вълните, обясни спасителят Веселин Илиев

„Времето и температурните аномалии са в основата на подранилото мъртво вълнение. До миналата година горещините идваха в средата, дори в края на юли. Тогава се стигаше до температури около 35 градуса. Това лято жегите дойдоха много по-рано. Движението на въздушните маси от морето към брега вдига вълни и се образува мъртво вълнение“. Това обясни Веселин Илиев, старши спасител на северния плаж в Бургас с 27 години стаж пред „24 часа“„Времето и температурните аномалии са в основата на подранилото мъртво вълнение. До миналата година горещините идваха в средата, дори в края на юли. Тогава се стигаше до температури около 35 градуса. Това лято жегите дойдоха много по-рано. Движението на въздушните маси от морето към брега вдига вълни и се образува мъртво вълнение“.

По думите му най-важното за безопасното къпане в морето е изборът на охраняеми плажове:
„Добре е плажуващите да бъдат в полезрението на спасителите, да се съобразяват с флаговата сигнализация“.

Той обясни и какво трябва да се прави, ако се попадне в подводно течение:
„Много зависи в какво точно положение са изпаднали. Ако е дълбоко и губят опора под краката си, става страшно, но въпреки това не трябва да се изпада в паника. Трябва да се опитат да вземат въздух и да легнат на гръб. Да се отпуснат, правейки „звезда“ с тялото си, и да вдигнат ръка за помощ. Ако няма спасители, да се обърнат за помощ към най-близко стоящите хора в морето.

Всеки един може да помогне, без значение дали може да плува, или не, като подаде ръка или някаква хавлия. Ако не умеят да плуват, хората могат да се наредят в една редица и да направят т.нар. жива верига. Най-високите на ръст да влязат по-навътре и всички да се хванат за ръце. Това се е случвало на някои от плажовете по Южното ни Черноморие“.

Ако пък наблизо няма хора, които да помогнат, може да се излезе от опасната ситуация и с плуване:
„Винаги трябва да се плува косо към брега, а не срещу течението. Плува се почти паралелно на брега, за да може силата на самото течение да се усеща по-малко. Излизането от тази подводна река е напълно възможно. Нейната ширина е не повече от 20-30 м. Ако човек е попаднал в центъра на течението, ще плува не повече от 10 м настрани и ще успее да излезе. Изведнъж ще стъпи на плитко дъно, което има твърда основа, и ще се спаси. Дъното в подводните реки е издълбано и ако човек се опитва да се оттласне, няма да успее. Затова е важно да плува паралелно на брега, докато излезе от подводната река“.

 

Източник: blitz.bg

About novinka

Check Also

Две чужденки изнасилени на Слънчев бряг, търсят помощ при психолог

Две млади чужденки, претърпели сексуално посегателство в Слънчев бряг, са потърсили помощ в новия Център …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *