Home / Здраве / Дъвчете дълго

Дъвчете дълго

Здравейте, в много от материалите, които публикувате, препоръчвате храната да се дъвче продължително. Защо е необходимо това, след като в стомаха тя се разгражда напълно под действието на стомашните сокове?

Деян Груев, гр. Созопол

Тъй като доброто храносмилане започва с ензимите в устата, трябва да сдъвкваме цялата храна добре. Колкото по-дълго дъвчете, толкова по-дълго ензимите могат да въздействат на храната.

Сдъвкването всъщност излага по-голяма част от храната на ензими, което води до по-добро храносмилане. Нещо повече – тъй като почти всички сурови плодове и зеленчуци имат мембрани от несмилаема целулоза, те трябва да бъдат разрушени, преди хранителните вещества да бъдат освободени и храната да бъде правилно смляна.

Храносмилането е сложен процес, който започва веднага, щом устата ви се навлажни в очакване на храна. Докато храната пътува през стомашно-чревния тракт, тя се разбива на много малки частици. Всички хранителни вещества се извличат и поглъщат, а ненужните продукти се елиминират. Ензимите всъщност карат храносмилателната система да работи и присъстват във всяка фаза на този процес.

Храните, които консумираме, съдържат протеини, мазнини и въглехидрати. За да трансформираме тези основни хранителни групи в материали, които нашите тела могат да използват, е необходимо да имаме три групи ензими: протеази, липази и амилази.

След като храната попадне в стомаха, стомашните сокове, които съдържат ензими, продължават да я смилат. Пепсинът (стомашната протеаза) смила протеина, а както знаем протеините ни дават силни мускули, здрава кожа, твърди кости, богато оросяване и устояване на болести.

Липазите разрушават мазнините (липидите), включително маслата и холестерола. А амилазите разрушават въглехидратите, включително главните захари като захароза, лактоза и фруктоза.

Така че, дъвчете колкото се може по-бавно и по-продължително, за да подпомогнете по-доброто храносмилане и усвояване на храната от организма ви.

 

Източник: zdrave.to

About novinka

Check Also

Здравословните храни, които всъщност не са такива

Популярно е твърдението, че ние сме това, което ядем. Това не е просто израз, защото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *