Home / България / Две чужденки изнасилени на Слънчев бряг, търсят помощ при психолог

Две чужденки изнасилени на Слънчев бряг, търсят помощ при психолог

660_14b64a3f32707985b46b5e1a7b8bbf4b

Две млади чужденки, претърпели сексуално посегателство в Слънчев бряг, са потърсили помощ в новия Център за подкрепа на жертви от сексуално насилие „Вселена“. От съображения за сигурност от центъра не разкриват самоличността и националността на потърпевшите. Става дума за млади, но пълнолетни момичета, казаха запознати.

Днес Центърът за подкрепа на жертви от сексуално насилие „Вселена“ бе официално открит в Бургас от главния прокурор Сотир Цацаров и посланика на Великобритания Ема Хопкинс.

„Тези центрове са от изключително значение, защото чрез тях жертвата е поставена на централно място, помага й се да си върне контрола. Дава се възможност тя да не остава изолирана и става част от разследването. Освен това се гарантира партньорство между институциите. Ако пилотният проект в България е успешен, жертвите на сексуално насилие ще започнат да споделят, а това е хубаво“, каза британският посланик Ема Хопкинс.

„Проблемът е от съществена важност, а точката на пресичане с туризма е насърчаването на отговорно поведение към другите. Отговорното поведение на туристите става чрез партньорство между институциите“, коментира зам.министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя уточни, че до май т.г. страната ни е посетена от над 72 хиляди британски граждани, което е с 10 % ръст в сравнение със същия период на м.г.

Очаква се 12 % ръст на британските туристи това лято, допълни зам.министър Георгиева.

Главният секертар на МВР Георги Костов пък съобщи, че сексуалните посегателства представляват едва 0,05 % от всички престъпления, но нанасят трайни щети на психиката на жертвата, пише „24 часа“. В същото време те се характеризирали с висока, до 90 % разкриваемост.

„Когато тръгнахме да реализираме проекта потърсихме финансиране от социалното министерство, но от там ни отговориха, че това е невъзможно. Нашата цел е да го направим възможно, защото сме убедени, че подобни центрове са от голямо значение“, сподели кметът на Бургас Димитър Николов. Той даде пример с Центъра за жертви от домашно насилие в Бургас, който обслужва над 400 души годишно, а между един и петима търсят помощ в него всеки ден..

 

Източник: pik.bg

About novinka

Check Also

Защо крият медалите от Цвети?

Гимнастичката развила сепсис и вдигнала висока температура, всички вярват, че ще се възстанови Цветелина Стоянова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *