Home / Любопитно / Внимание! Две безконтактни карти една до друга блокират скенера на крадците

Внимание! Две безконтактни карти една до друга блокират скенера на крадците

660_2fad4472c57ac39c5a98352897dd51a4

Крадци източват пари от безконтактни карти за разплащане, използвайки апарат, който може да се скрие и в по-голяма дамска чанта, предупреждават експерти от икономическа полиция. Необходими са поне 15 см разстояние от картата, за да се вземат пари от нея, а кражбата отнема няколко секунди. Апаратът обикновено се купува от интернет, често от китайски сайтове, където цената му е около 800 долара, съобщи Би Ти Ви.

За кражбата е нужно апаратът да се свърже с мобилната мрежа. От компаниите за картови разплащания твърдят, че при тях не са регистрирани подобни злоупотреби. Казват, че ако все пак потребителите имат съмнения, могат да се защитят като държат картите си една до друга в портфейла. „Когато имаме две карти една до друга, плащане не може да бъде извършено, дори на нормален терминал, защото терминалът не може да прочете и обмени ключовете с двете карти едновременно“, обяснява Ваня Манова, мениджър в компания за картови разплащания. Освен това от безконтактните карти може да се откраднат най-много 25 лева.

Полезен ход в случай на кражба е потребителите да се свържат с банката издател на картата. Ако искането им бъде одобрено, сумата може да бъде възстановена, казва Надя Петрова. Добрата новина е, че подобни кражби все още се срещат рядко у нас.

 

Източник: pik.bg

About novinka

Check Also

Пътуването във времето е възможно! Тази СНИМКА го доказва

Баща щракна сина си, но това което видя след това го остави без думи Някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *