Home / Свят / Борсите загубиха $3 трлн. след Брекзита

Борсите загубиха $3 трлн. след Брекзита

 

660_6db0c7d69ad1f30d9ffececff5636e89

На 3 трилиона долара се изчисляват загубите на световните борси два дни след решението на британците да излязат от ЕС (Брекзит). Негативните тенденции на световните пазари в петък, 24 юни, когато излязоха резултатите от допитането, които показаха, че 52% от участниците в референдума се обявиха за напускането на блока. „Малцина инвеститори очакваха такъв развой на събитията“, каза анализатор пред лондонския в. Файнейшъл таймс.

 

Отрицателните тенденции по борсите по света продължиха и през първия работен ден на седмицата. „Вчера много играчи решиха да не рискуват. Общо ние реализирахме оборот с 4% по-нисък от обичайното, а общата сума на загубите възлиза на 3 трилиона долара“, допълни събеседникът на медията. Рейтинговата агенция Standard &Poors обяви, че намаля дългосрочния рейтинг на Обединеното кралство от „AAA“ до „AA“ и определи прогнозата за развитие на британската икономика като негативна. Във вторник обаче финансовите пазари оказаха признаци на съживяване.

 

Основният борсов индекс на Великобритания FTSE 100 се покачи с около 1% при отварянето на тръжните сесии. Показателят последва примера и на азиатските пазари, които излязоха на „зелено“. Британският паунд днес се покачи с 0,7% спрямо долара. Една лира стерлинг се продаваше срещу $1,33, информира Би Би Си.

 
Източник:  pik.bg

About novinka

Check Also

Турски военен откри стрелба в центъра на Анкара

Инцидентът е станал в района на Правосъдната палата, където очакват пристигането на бившия командващ ВВС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *