Home / България / Агонията свърши! Фалира една от най-големите вериги за хранителни стоки в България

Агонията свърши! Фалира една от най-големите вериги за хранителни стоки в България

1467205985-karfur

Carrefour изпадна в тежки финансови затруднения през последните години заради кризата

Агонията на веригата хипермаркети Carrefour в България е към своя край. Гръцкият конгломерат Marinopoulos – собственикът на „КМБ България“, компанията, която управлява франчайза на френската верига за България, е подал молба за фалит, пише изданието GRReporter, цитиран от инвестор бг. Гръцката компания изпадна в тежки финансови затруднения през последните години заради кризата.

Тя обмисляше и варианти за оздравителен план, включително сливане с конкурентната верига в Гърция Sklavenitis. Конкурентът ѝ обаче наскоро се отказа от идеята, а друго решение за Marinopoulos не беше намерено, тъй като компанията се затруднява да продаде който и да било от активите си, включително и по-атрактивните в сферата на фармацията.

Гръцкият в. Kathimerini пише, че се обсъждат всички възможни сценарии за преструктуриране на групата. Заради размера на дълговете ѝ обаче шансовете са изключително малки.

Съдът ще разгледа молбата на компанията през септември, допълва изданието. Ако тя бъде отхвърлена, това ще създаде безпрецедентна ситуация заради загубата на огромен брой работни места и пари от контрагентите на компанията. При всички случаи ще се търсят купувачи за всички активи на компанията, за да се задоволят поне частично исковете на доставчиците и кредиторите.

В България финансовите проблеми на Carrefour започнаха с оттеглянето на френската верига от Гърция през 2012 г. Така Marinopoulos изгуби партньора си и остана да развива самостоятелно хипермаркетите под франчайз.

Към днешна дата оперират само 4 магазина на веригата от повече от 20 през 2010-2011 г. Много доставчици спряха да работят с нея заради натрупани задължения, заведени са и десетки дела за несъстоятелност срещу нея.

Като начална дата за несъстоятелността на Marinopoulos е посочена 1 юли, посочва GRReporter. Компанията е натрупала дългове към над 3 хил. доставчици за стотици милиони евро.

 

Източник: blitz.bg

About novinka

Check Also

Две чужденки изнасилени на Слънчев бряг, търсят помощ при психолог

Две млади чужденки, претърпели сексуално посегателство в Слънчев бряг, са потърсили помощ в новия Център …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *